Resultaat wordt hier weergegeven
BTW (Belasting over de Toegevoegde Waarde) is een verbruiksbelasting die wordt geheven op de verkoop van goederen en diensten. In de horecasector is BTW een essentieel onderdeel van de prijsberekening, maar het is geen kost voor de onderneming zelf. Het wordt door de klant betaald en door de ondernemer doorgestort aan de overheid.
BTW wordt berekend over de toegevoegde waarde: het verschil tussen de verkoopprijs en de aankoopprijs van een product of dienst.
Afhankelijk van de omzet van je onderneming, val je onder een ander BTW-stelsel:
Categorie | BTW-tarief |
---|---|
Dranken | 21% |
Afhaalmaaltijden | 6% |
Maaltijden ter plaatse | 12% |
Hotelovernachting met ontbijt | 6% |
Enkel ontbijt zonder overnachting | 12% |
BTW-bedrag = (Netto verkoopprijs × BTW-tarief) / 100
Bruto verkoopprijs = Netto verkoopprijs + BTW-bedrag
Een restaurant rekent €22 (excl. BTW) aan voor een maaltijd ter plaatse. Bij een BTW-tarief van 12% wordt de BTW als volgt berekend:
BTW-bedrag = (22 × 12) / 100 = 2,64
Of BTW-bedrag = 22 x 0,12 = 2,64
Bruto verkoopprijs = 22 + 2,64 = 24,64