Marge calculator
Bereken de marge op basis van prijs exclusief BTW en F&B kost percentage

F&B kost (Food & Beverage kost) is het percentage van de verkoopprijs dat de kostprijs vertegenwoordigt.

Resultaat wordt hier weergegeven

Wat is Marge?

Marge is het verschil tussen de verkoopprijs en de kosten van een product. Dit bepaalt hoeveel je overhoudt na het betalen van je kosten.

Brutomarge berekenen:

Brutomarge = Netto verkoopprijs − Foodcost

Voorbeeld

Een gerecht wordt verkocht voor €20 (excl. BTW) en heeft een foodcost van €5.

20 − 5 = €15

Het brutomargepercentage wordt berekend als:

15 / 20 X 100 = 75%

Mix-marge en rendabiliteit

Niet elk gerecht heeft dezelfde marge. Sommige gerechten of dranken (zoals frisdranken) hebben een hoge marge, terwijl andere (zoals steak) een lage marge hebben.

Een mix-marge van ±75% wordt als gezond beschouwd in de horeca.

Voorbeeld mix-marge:

ProductAandeel in verkoop (%)Marge (%)Gewogen marge (%)
Homemade ice tea208016
Hoofdgerecht406927,6
Dessert209018
Dagschotel206012

Totale mix-marge = 73,6% (doel = ±75%)

Door slimme prijszetting en menustrategie kan je de mix-marge optimaliseren en je winst verhogen.