F&B kost (Food & Beverage kost) is het percentage van de verkoopprijs dat de kostprijs vertegenwoordigt.
Resultaat wordt hier weergegeven
Marge is het verschil tussen de verkoopprijs en de kosten van een product. Dit bepaalt hoeveel je overhoudt na het betalen van je kosten.
Brutomarge = Netto verkoopprijs − Foodcost
Een gerecht wordt verkocht voor €20 (excl. BTW) en heeft een foodcost van €5.
20 − 5 = €15
Het brutomargepercentage wordt berekend als:
15 / 20 X 100 = 75%
Niet elk gerecht heeft dezelfde marge. Sommige gerechten of dranken (zoals frisdranken) hebben een hoge marge, terwijl andere (zoals steak) een lage marge hebben.
Een mix-marge van ±75% wordt als gezond beschouwd in de horeca.
Product | Aandeel in verkoop (%) | Marge (%) | Gewogen marge (%) |
---|---|---|---|
Homemade ice tea | 20 | 80 | 16 |
Hoofdgerecht | 40 | 69 | 27,6 |
Dessert | 20 | 90 | 18 |
Dagschotel | 20 | 60 | 12 |
Totale mix-marge = 73,6% (doel = ±75%)
Door slimme prijszetting en menustrategie kan je de mix-marge optimaliseren en je winst verhogen.