F&B kost (Food & Beverage kost) is het percentage van de verkoopprijs dat de kostprijs vertegenwoordigt.
Resultaat wordt hier weergegeven
Foodcost is de kostprijs van alle ingrediënten in een gerecht. Het is een sleutelfactor bij het bepalen van een rendabele verkoopprijs.
Foodcost = (Totale kost ingrediënten / Verkoopprijs excl BTW) x 100
Een gerecht heeft een ingrediëntenkost van €5 en wordt verkocht voor €20 (excl. BTW).
5 / €20 excl BTW X 100 = 25%
Als je weet welk foodcost-percentage je wilt hanteren, kan je de juiste verkoopprijs bepalen:
Verkoopprijs excl BTW = Totale ingrediëntenkost / Gewenste Foodcost x 100
Bijvoorbeeld, bij een gewenste foodcost van 30% en een totale ingrediëntenkost van €6:
6 / 0,3 = €20
Een correcte prijszetting voorkomt dat je te weinig marge overhoudt en helpt de winstgevendheid te verhogen.