Kostprijs naar verkoopprijs calculator
Bereken de verkoopprijs op basis van kostprijs en F&B kost percentage

F&B kost (Food & Beverage kost) is het percentage van de verkoopprijs dat de kostprijs vertegenwoordigt.

Resultaat wordt hier weergegeven

Wat is Foodcost?

Foodcost is de kostprijs van alle ingrediënten in een gerecht. Het is een sleutelfactor bij het bepalen van een rendabele verkoopprijs.

  • Foodcost moet berekend worden op netto inkomsten, niet op bruto inkomsten.
  • Recepten bepalen mede de geldstroom van een horecaonderneming.

Formule voor Foodcost-percentage:

Foodcost = (Totale kost ingrediënten / Verkoopprijs excl BTW) x 100

Voorbeeld

Een gerecht heeft een ingrediëntenkost van €5 en wordt verkocht voor €20 (excl. BTW).

5 / €20 excl BTW X 100 = 25%

Als je weet welk foodcost-percentage je wilt hanteren, kan je de juiste verkoopprijs bepalen:

Verkoopprijs excl BTW = Totale ingrediëntenkost / Gewenste Foodcost x 100

Bijvoorbeeld, bij een gewenste foodcost van 30% en een totale ingrediëntenkost van €6:

6 / 0,3 = €20

Een correcte prijszetting voorkomt dat je te weinig marge overhoudt en helpt de winstgevendheid te verhogen.