Resultaat wordt hier weergegeven
Bij het bereiden van ingrediënten veranderen gewicht en volume. Dit komt door vochtverlies (zoals bij vlees) of opname van water (zoals bij rijst). De kook- en bakfactor helpt om de juiste porties in te schatten.
Kook-en bakfactor = Gewicht na bereiding / Gewicht voor bereiding
Stoofvlees weegt voor het bakken 2kg en na het bakken nog 1,6g.
Kook-en bakfactor = 1,6 / 2 = 0,8
Als je een portie van 1,6kg wilt serveren, moet je weten hoeveel rauw vlees je nodig hebt:
Benodigd aankoopgewicht = Gewenst eindgewicht / Kook-en bakfactor
Benodigd aankoopgewicht = 1,6 / 0,8 = 2kg
Je neemt een pak droge pasta van 2,5kg en kookt dit. Wanneer de pasta gekookt is heb je ineens 5kg.
Kook-en bakfactor = 5 / 2,5 = 2
Als je een portie van 2kg wilt serveren, moet je weten hoeveel ongekookte pasta je nodig hebt:
Benodigd aankoopgewicht = Gewenst eindgewicht / Kook-en bakfactor
Benodigd aankoopgewicht = 2 / 2 = 1kg
Dit helpt bij het correct inkopen en portioneren van gerechten om kosten en foodcost te beheersen. In voorbeeld 1 is je kostprijs gestegen na bereiding, in voorbeeld 2 is deze gedaald.