Kook- en bakfactor calculator
Bereken de kook- en bakfactor op basis van begin- en eindgewicht

Resultaat wordt hier weergegeven

Wat is de Kook- en Bakfactor?

Bij het bereiden van ingrediënten veranderen gewicht en volume. Dit komt door vochtverlies (zoals bij vlees) of opname van water (zoals bij rijst). De kook- en bakfactor helpt om de juiste porties in te schatten.

  • De optelsom van ingrediënten is niet altijd gelijk aan het eindgewicht.
  • Bereidingsmethoden zoals stoven, grillen, koken en bakken kunnen een grote impact hebben.

Formule voor Kook- en Bakfactor

Kook-en bakfactor = Gewicht na bereiding / Gewicht voor bereiding

Voorbeeld 1

Stoofvlees weegt voor het bakken 2kg en na het bakken nog 1,6g.

Kook-en bakfactor = 1,6 / 2 = 0,8

Als je een portie van 1,6kg wilt serveren, moet je weten hoeveel rauw vlees je nodig hebt:

Benodigd aankoopgewicht = Gewenst eindgewicht / Kook-en bakfactor

Benodigd aankoopgewicht = 1,6 / 0,8 = 2kg

Voorbeeld 2

Je neemt een pak droge pasta van 2,5kg en kookt dit. Wanneer de pasta gekookt is heb je ineens 5kg.

Kook-en bakfactor = 5 / 2,5 = 2

Als je een portie van 2kg wilt serveren, moet je weten hoeveel ongekookte pasta je nodig hebt:

Benodigd aankoopgewicht = Gewenst eindgewicht / Kook-en bakfactor

Benodigd aankoopgewicht = 2 / 2 = 1kg

Dit helpt bij het correct inkopen en portioneren van gerechten om kosten en foodcost te beheersen. In voorbeeld 1 is je kostprijs gestegen na bereiding, in voorbeeld 2 is deze gedaald.